Kassa's in een Albert Heijn-filiaal
NOS Nieuws

'Een oudere man kwam steeds minder aan de kassa'

"De supermarkt is vaak een van de weinige plekken waar ouderen nog komen. De enige plek waar ze nog een praatje hebben met iemand", vertelt Elif Ozkan, medewerkster bij het Albert Heijn-filiaal in Loosduinen.

De supermarkt in Den Haag doet mee met een proef waarbij kassamedewerkers gaan letten op het welzijn van ouderen. In de wijken Loosduinen en Escamp, waar relatief veel ouderen wonen, gaan zorgorganisaties Royaal Zorg en WoonZorgcentra Haaglanden het Albert Heijn-personeel trainen.

Ingeblikt voedsel

Het idee komt van Ozkan. Behalve bij de supermarkt, werkt ze ook bij Royaal Zorg. "Het viel mij op dat een oudere man die boven de winkel woonde steeds minder boodschappen kwam doen. En wat hij kocht was steeds meer ingeblikt voedsel", vertelt Ozkan.

"Na een tijdje kwam hij helemaal niet meer en vroeg hij ons om de boodschappen naar boven te brengen. We zagen dat het slechter met hem ging. Toen heb ik dat besproken met een ouderenarts en gevraagd of wij niet meer kunnen betekenen."

Mensen doorverwijzen naar een arts gebeurt niet aan de kassa.

Elif Ozkan, medewerker bij de Albert Heijn en Royaal Zorg

Caissières worden getraind om bepaalde signalen van ouderen op te pikken. Als de AH-medewerkers merken dat een oudere bijvoorbeeld vergeetachtig is of zichzelf verwaarloost, vragen ze of er behoefte is aan een praatje in de winkel met een vrijwilliger van Royaal Zorg.

"Mensen doorverwijzen naar een arts gebeurt niet aan de kassa. Klanten krijgen de mogelijkheid om hun verhaal te doen bij vrijwilligers. Het gaat erom dat we het gesprek aanknopen met deze ouderen, zodat we weten wat er speelt. En op tijd kunnen doorverwijzen."

Bemoeienis

Het initiatief sluit volgens Royaal Zorg aan op de plannen van het kabinet waarbij ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. "In de winkel hadden we vaak last van hangouderen, die blijven voor een kopje koffie. Als je daarmee contact houdt, weet je wat er speelt en kunnen ze langer thuiswonen."

Klanten die geen zin hebben in een gesprek hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt Ozkan. "We gaan onszelf niet opdringen. Daar gaan we zorgvuldig mee om. Daarnaast moet het gaan om serieuze signalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl