Kerry kocht souvenirs in Moskou AFP

Rusland en de VS zijn het in Moskou eens geworden over de rebellengroepen die mogen deelnemen aan de vredesbesprekingen over Syrië komende vrijdag in New York. Al-Nusra en IS zijn daar niet bij.

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken sprak in Moskou langdurig met zijn collega Lavrov en met president Poetin.

Zowel Kerry als Lavrov hopen dat de besprekingen zullen leiden tot een VN-resolutie over de aanpak van de crisis in Syrië.

Kerry benadrukte nogmaals dat de VS, anders dan Rusland, geen toekomst meer ziet voor de Syrische president Assad. Toch is dat volgens hem geen belemmering voor de besprekingen over Syrië. 

'Belangrijke partner'

"Rusland is ondanks de meningsverschillen voor ons een belangrijke partner. We moeten samenwerken om de situatie in Syrië op te lossen", zei Kerry. Poetin sprak over "enkele openstaande kwesties" die moeten worden opgelost.

Ook is gesproken over het delen van informatie over terreurgroepen in Syrië. Rusland vindt dat Amerika informatie achterhoudt over IS in Syrië. "Als jullie zo graag willen dat wij IS aanvallen, geef ons dan informatie, dan gaan wij die doelen wel bestoken", zei Poetin daar eerder over. 

Oekraïne

Kerry heeft Rusland tijdens zijn bezoek ook gevraagd om zich te houden aan de wapenstilstand die in februari met Oekraïne werd afgesproken. In ruil daarvoor is de VS bereid een deel van de economische sancties tegen Rusland op te heffen. 

Volgens Russische media heeft Lavrov aan Kerry gevraagd om invloed uit te oefenen op de Oekraïense leiders in Kiev om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen.

Souvenirs 

Ondanks de lastige onderwerpen was het volgens NOS-correspondent Groot Koerkamp een ontspannen bezoek. Na de gesprekken met Poetin en Lavrov slenterde Kerry op zijn gemak door de winkelstraten in Moskou, waar hij wat souvenirs kocht, sprak met voorbijgangers en een bekende mensenrechtenactivist ontmoette.

De Verenigde Staten werken hard aan ontspanning in de relatie tussen beide landen. President Obama laat dat vooral opknappen door Kerry. Die sprak dit jaar al twintig keer met Lavrov. 

STER reclame