ANP

Omroep PowNed heeft volgens de rechtbank in Amsterdam onrechtmatig gehandeld door een Syrische vluchteling onder valse voorwendselen te interviewen. De verslaggeefster maakte zich niet bekend als journalist en deed zich voor als studente. 

Daarnaast zijn de uitspraken van de man in de uitzending uit hun verband gerukt, vindt de rechtbank.

Powned legt zich niet bij de uitspraak neer en gaat in hoger beroep. 

Eerherstel 

De Syriër Ahmed eiste eerherstel omdat de omroep de indruk had gewekt dat hij in Nederland op zoek was naar seks. PowNed moet de man 2500 euro schadevergoeding betalen en er alles aan doen om het filmpje van internet te krijgen.  

Het interview hoeft niet gerectificeerd te worden van de rechter, omdat het al maanden geleden is gepubliceerd. Bovendien heeft PowNed het al van de eigen site gehaald. Ook zou het niet in Ahmeds belang zijn omdat hij dan opnieuw in beeld komt.

Seksualiteit

De opnames vonden eind september plaats. De verslaggeefster van PowNed stelde zogenaamd voor een studieproject over culturele verschillen vragen over abortus, homoseksualiteit en Nederlandse meisjes die vaak "drinken als beesten en seks hebben met veel mannen". 

Ahmed vertelde over een ziekenhuisopname in Griekenland. Omdat zijn testikels opgezwollen waren, raadde een arts hem aan om seks te hebben of te masturberen, vertelde hij. 

Miljoen keer

Alleen de uitspraken over de gezwollen testikels en het advies werden uitgezonden. Daardoor leek het alsof Ahmed in Nederland op zoek was naar seks, zei zijn advocaat Channa Samkalden. 

Het filmpje ging via sociale media de hele wereld over en werd op Facebook een miljoen keer bekeken. Na de uitzending verschenen tijdens demonstraties teksten als: 'Een vluchteling met volle zak, pakt jouw dochter met groot gemak'.

Na het interview verbraken familieleden en vrienden het contact met Ahmed. Ze vonden dat hij hen te schande had gemaakt. Ook werd Ahmed verweten dat hij de naam van vluchtelingen had bezoedeld.

'Blij en trots'

Ahmed zelf heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak. Tegen de NOS zegt hij dat hij blij en trots is. Ook hoopt dat hij dat hij de relatie kan herstellen met de mensen die hem sinds het interview mijden. 

Dominique Weesie van PowNed liet eerder weten het recht te verdedigen om een ander geluid in het vluchtelingendebat te laten horen. De uitzending heeft volgens Weesie bijgedragen aan het publieke debat. 

In reactie op het rechterlijke vonnis zegt de omroep dat ze niets uit zijn verband heeft gerukt. Powned vindt dat de rechter "op de stoel van de redactie is gaan zitten." De advocaat van Powned zegt dat ieder medium op zijn eigen wijze selecteert. "Dat heet pluriformiteit." 

STER reclame