ANP Pro Shots

FC Twente kan enigszins opgelucht ademhalen. De licentie blijft voorlopig behouden voor de club uit Enschede. De licentiecommissie van de KNVB legt Twente wel een voorwaardelijke straf op voor de omstreden deal met investeringsmaatschappij Doyen.

Als de club niet volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur en organisatie dan wordt de licentie alsnog ingetrokken. Ook mogen de Tukkers drie jaar geen Europees voetbal spelen. De club moet tevens een boete van 42.500 euro betalen. Dat bedrag heeft de Vriendenkring toegezegd te zullen betalen.

'Twente niet overleden, maar wel op de intensive care'

De KNVB legt de zaak verder voor aan de aanklager betaald voetbal en de wereldvoetbalbond FIFA. Dit kan nog grote gevolgen hebben voor de club.

FC Twente niet in beroep

De club gaat niet in beroep tegen de opgelegde sancties. Het onderzoek naar de structuur en organisatie moet begin 2016 starten. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen dienen uiterlijk 1 mei 2016 binnen FC Twente te zijn doorgevoerd.

Twente krijgt de straf vanwege het samenwerkingsverband met investeringsmaatschappij Doyen Sports Group. Het ging die samenwerking vorig jaar aan. Twente kreeg vijf miljoen euro in ruil voor de transferrechten van zeven spelers.

Het mag duidelijk zijn dat wij alles in het werk stellen om nooit meer in een dergelijke situatie terecht te komen.

FC Twente

Eind november kwamen er echter documenten online waaruit bleek dat Doyen te veel invloed had op het beleid van Twente. En dat is in strijd met de internationale regels

"FC Twente hangt aan een zijden draadje"

De club liet vervolgens zelf onderzoek doen naar het contract en overhandigde ook alle stukken aan de KNVB. Gevreesd werd er voor het verliezen van de licentie, maar die angst is even weggenomen.

STER reclame