De afgelopen maanden werd in het gebied uitgebreid gezocht naar de nazitrein EPA

Bij Walbrzych in het zuiden van Polen staat geen nazitrein vol goud en sieraden onder de grond. Een team van deskundigen heeft bij grondonderzoek in het gebied geen bewijs gevonden voor het bestaan van de trein.

De verborgen tunnel waar de trein volgens de verhalen zou hebben gestaan, bestaat misschien wel. Geologen van de universiteit van Krakau deden de afgelopen maanden bodemonderzoek en denken dat er op 9 meter diepte een tunnel zit. Maar om daar achter te komen, moet de grond worden afgegraven en dat kan pas na de winter.  

300 ton goud

In de regio gaat al tientallen jaren het verhaal dat er een nazi-trein met goud onder de grond staat. Afgelopen zomer beweerden twee mannen dat ze wisten waar de trein met 300 ton goud begraven lag. De trein zou door Duitse troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn verstopt in een geheime tunnel. 

In ruil voor 10 procent van de waarde van de lading wilden ze de precieze plek aanwijzen. Een van de mannen blijft volhouden dat de trein er staat, ondanks het onderzoek.  

Mijnen

De Poolse overheid nam het verhaal zeer serieus. Volgens de staatssecretaris van Cultuur bevestigden speciale radarbeelden het bestaan van de trein. 

Militairen kamden de afgelopen maanden het gebied uit op zoek naar mijnen. Rond de trein zouden mijnen zijn geplaatst om militairen of schatjagers te verjagen.

STER reclame