Facebook
NOS Nieuws

'Facebook: stop met opslaan data Europeanen in VS'

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Facebook krijgt tot 15 januari de tijd om de data-doorgifte naar Amerika te staken; doet het bedrijf dat niet, dan beginnen Nederlandse juristen mogelijk een rechtszaak om dat af te dwingen. Dat schrijven ze in een brief aan Facebook en zijn dochterbedrijven WhatsApp en Instagram.

In oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie dat data van Europeanen niet zomaar in de Verenigde Staten mogen worden opgeslagen, vanwege de vermeende gebrekkige privacybescherming in dat land en het gemak waarmee de geheime diensten daar toegang zouden krijgen tot data.

Technologiebedrijven als Facebook, Google, Apple en Microsoft zijn echter niet gestopt met het opslaan van data van Europeanen in de VS, maar zijn daar via juridische omwegen mee doorgegaan. Dat moet afgelopen zijn, eisen de juristen en privacy-activisten, totdat de privacy van Europeanen voldoende gewaarborgd is.

Privacybescherming onvoldoende

"De rechten van Europese burgers, ook Nederlanders, moeten beter worden beschermd", zegt Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die zich bij de oproep aan Facebook heeft aangesloten. Ook onder meer het Platform Burgerrechten en Privacy First hebben zich achter de oproep geschaard.

Er zouden pas weer privégegevens van Europeanen in de Verenigde Staten mogen worden opgeslagen als de privacy van Europese burgers daar voldoende wordt gerespecteerd. Het is niet de bedoeling om de uitwisseling blijvend stop te zetten, maar eerst moet er betere privacybescherming komen, stelt Siedsma.

Facebook moet de Amerikaanse overheid naar een oplossing laten zoeken.

Jurist Otto Volgenant

"We vinden dat Facebook zijn gewicht in de strijd moet gooien om de Amerikaanse overheid een oplossing te laten zoeken", zegt een van de juristen achter de brief, Otto Volgenant.

Hoewel de juristen en activisten zich richten op Facebook, gelden de bezwaren net zo goed voor andere bedrijven, benadrukt Volgenant.

Safe Harbor

Het Europese Hof van Justitie veegde de zogenoemde 'Safe Harbor'-bepaling van tafel, in een zaak die door een Oostenrijkse Facebook-gebruiker was aangespannen.

Door die bepaling mochten Amerikaanse bedrijven data van Europeanen verwerken, hoewel de privacywetgeving in de VS eigenlijk onvoldoende is. Volgens de Europese rechter bood de Safe Harbor-bepaling te weinig bescherming voor Europese burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl