Astrid Roemer
NOS Nieuws

P.C. Hooft-prijs voor Astrid Roemer

De P.C. Hooft-prijs 2016 gaat naar schrijfster Astrid Roemer. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs bekendgemaakt. De in Suriname geboren Roemer krijgt de prijs voor haar hele oeuvre.

De P.C. Hooft-prijs wordt afwisselend toegekend voor poëzie, essays en proza. Dit jaar was verhalend proza aan de beurt. De winnaar krijgt een geldbedrag van 60.000 euro.

Roemer zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat zij compleet is verrast door de uitverkiezing. "Ik ben ongelooflijk blij en vereerd." De schrijfster kreeg nooit eerder een Nederlandse literaire prijs.

Suriname

Volgens de jury leiden de romans van de 68-jarige Roemer tot "literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname". Die geschiedenis is voor veel Nederlanders nog tamelijk onbekend, buiten de steekwoorden 'slavernij' en ‘Decembermoorden’."

Roemer vindt het erg belangrijk dat er over de geschiedenis van Suriname wordt geschreven. "Er zijn nog altijd Surinaamse mensen die zich niet geaccepteerd voelen in Nederland", vertelt zij. "Daarnaast is het goed dat zaken uit het koloniale verleden aan de kaak worden gesteld. Zo ben ik volgens mij de eerste die kritiek uitte op het Sinterklaasfeest."

De prijs wordt op 19 mei uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Astrid Roemer krijgt PC Hooftprijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl