Dit jaar kreeg het Van Gogh Museum een nieuwe, glazen entree
NOS Nieuws

Recordjaar voor Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Er kwamen zo'n 1,9 miljoen mensen naar het museum. Dat is een stijging van 18 procent vergeleken met vorig jaar, toen ruim 1,6 miljoen geïnteresseerden het museum bezochten.

Volgens het museum is het recordaantal bezoekers vooral te verklaren door de opening van de nieuwe glazen entree en de tentoonstelling Munch : Van Gogh. Tijdens die expositie, die tot 17 januari loopt, is onder meer de eerste versie van het beroemde schilderij De schreeuw van de Noorse schilder Edvard Munch te zien in het museum.

Ook de introductie van toegangskaarten met starttijden heeft bijgedragen aan het hoge bezoekcijfer, zegt het museum. Hierdoor is de doorstroom veel beter en lijkt het voor het publiek veel minder druk.

Ruim 80 procent van de belangstellenden van het afgelopen jaar kwam uit het buitenland. Volgens het museum is die verhouding al jaren zo.

Bron van inspiratie

Directeur Axel Rüger is overweldigd door de bezoekersaantallen, zegt hij. "Ontelbare mensen uit de hele wereld laten op hele verschillende manieren zien dat Van Gogh nog altijd een enorme bron van inspiratie vormt. Dat dit zich vertaalt in een nog altijd gestaag groeiend aantal bezoekers, is voor mij de kers op de taart. Een mooie afsluiting van een bewogen jaar."

Volgens Rüger wordt Amsterdam steeds populairder bij toeristen. "De stad komt internationaal steeds beter op de kaart te staan en daarvan profiteren wij, maar ook andere musea in de stad."

Gisteren werd bekend dat ook het Rijksmuseum een goed jaar achter de rug heeft. Voor het derde jaar op rij trok het museum meer dan 2 miljoen bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl