EPA

Poetin heeft geen parkinson, maar een 'KGB-loopje'

tijd van publicatie

De Russische president Poetin en een aantal andere hooggeplaatste Russen, onder wie premier Medvedev, hebben een afwijkend loopje. Dat ontdekte neuroloog Bas Bloem van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, met een aantal internationale collega's. 

Het looppatroon van de Russen kenmerkt zich doordat ze met hun rechterarm minder bewegen dan met hun linkerarm, zagen Bloem en zijn collega's na het bekijken van een aantal YouTube-video's. Uit ander onderzoek blijkt dat een verminderde armzwaai een eerste teken kan zijn van de ziekte van Parkinson. 

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in de kersteditie van het British Medical Journal. In deze editie staan onderzoeken met een humoristische ondertoon, maar toch een serieuze achtergrond. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poetin en Medvedev hebben een 'KGB-loopje'

Het lijkt de onderzoekers onwaarschijnlijk dat alle hooggeplaatste Russen die ze hebben bestudeerd aan parkinson lijden. Daarvoor zijn op de videobeelden geen aanwijzingen gevonden en dat kon helemaal worden uitgesloten toen ze een oude KGB-handleiding vonden. 

Hierin staat dat officieren hun rechterhand dicht bij hun pistool moeten houden, zodat ze die snel kunnen trekken als de vijand in de buurt komt. Poetin, de voormalige ministers Serdjoekov en Ivanov van Defensie en de hooggeplaatste militair Sidorov hebben allemaal een KGB-training gehad, wat hun verminderde armzwaai verklaart. Medvedev heeft echter geen KGB-training gehad. Bloem denkt dat hij het loopje dan ook heeft overgenomen van Poetin. 

Cowboys

Niet alleen de Russen hebben een verminderde armzwaai. Na een uitgebreidere zoektocht zagen de onderzoekers dat John Wayne en andere beroemde cowboys uit klassieke wildwestfilms ook minder met hun arm zwaaien tijdens het lopen.     

Bloem raadt zijn Russische collega's aan het 'KGB-loopje' niet te verwarren met de eerste tekenen van parkinson, en eerst een mogelijk KGB-verleden te gebruiken als verklaring voor een verminderde armzwaai. 

STER Reclame