NOS Nieuws

Vrouwen vier keer minder vaak verdacht van misdrijf

Zakkenrollen, het stelen van een fiets of een vechtpartij. Het zijn misdrijven waar mannen vier keer zo vaak van verdacht worden als vrouwen, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2014 stonden ruim 41.000 vrouwen als verdachte geregistreerd bij de politie, tegenover 173.000 mannen. Vooral meisjes van 15 tot 18 jaar zijn relatief vaak verdachte; bij mannen is de piek in de leeftijdscategorie 18 tot 21.

"De belangrijkste verklaring is de opvoeding van mannen en vrouwen", zegt hoogleraar criminologie Anne-Marie Slotboom. Zij doet onderzoek naar vrouwen en criminaliteit. "Criminaliteit hoort meer bij mannelijkheid, vrouwen wordt juist geleerd om zorgzaam te zijn."

Antilliaanse en Arubaanse vrouwen

Vrouwen van een Antilliaanse of Arubaanse afkomst zijn - in vergelijking tot andere herkomstgroepen - vaker verdachte van een misdrijf. Ook vrouwen met een Surinaamse of Marokkaanse achtergrond zijn meer vertegenwoordigd in de criminaliteitscijfers.

De afgelopen jaren is het aantal vrouwelijke verdachten gedaald. Waren er in 2007 nog 70 op de 10.000 vrouwen die verdacht worden, in 2014 was dat 50 op de 10.000.

Volgens Slotboom is niet alleen bij vrouwen een daling te zien, maar ook bij mannen. "Grote steden hebben beleid gemaakt op criminaliteit, dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar het kan ook zijn dat er minder aangifte wordt gedaan of dat de politie niet alles onderzoekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl