De Saudische kroonprins en minister van Defensie Mohammed bin Salman (l) met Mohammed bin Nayef, minister van Binnenlandse Zaken

Saudi-Arabië vormt islamitische alliantie tegen terreur

Saudi-Arabië is met 33 andere islamitische landen overeengekomen een militaire coalitie te vormen tegen terreur. Gezamenlijke operaties moeten vanuit de Saudische hoofdstad Riyad worden gecoördineerd, meldt een Saudisch persagentschap.

"Ze gaan vechten tegen alle bewegingen die op op hun pad komen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "IS wordt er nadrukkelijk mee bedoeld, maar er doen ook landen uit Afrika en Azië aan mee, dus kun je ook denken aan groepen als Boko Haram en de Taliban in Afghanistan."

De landen waar Saudi-Arabië mee gaat samenwerken, zijn onder meer Egypte, Libië, Sudan, Jordanië, Marokko, Pakistan, Mali, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië. Het sjiitische Iran en het grootste islamitische land ter wereld, Indonesië, maken geen deel uit van de coalitie.

Jemen

"Uit het feit dat Iran er niet bij zit, kan je wel afleiden dat een van de problemen een definitie-kwestie is", zegt Van Hoorn. "Noem je de Houthi-rebellen in Jemen bijvoorbeeld een terreurorganisatie? Daarover zal de groep van mening verschillen met Iran." Saudi-Arabië beschuldigt Iran ervan dat het de Houthi-rebellen steunt, terwijl een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hen juist bestrijdt.

Het moet nog blijken of de coalitie van 34 landen meer is dan alleen handtekeningen op papier, volgens Van Hoorn: "In het verleden bleef het bij de Arabische Liga vaak bij mooie slotverklaringen en handtekeningen, net als nu", zegt hij. "In Jemen wordt het militair ingrijpen vooral door Saudi-Arabië gedaan en houdt Egypte zich op de achtergrond. Hetzelfde zie je bij de bombardementen op IS. De Arabische landen doen er formeel wel aan mee, maar de meeste bombardementen worden uitgevoerd door Amerika."

"Dus of de afspraak meer is dan alleen bij elkaar zitten in het commandocentrum in Saudi-Arabië en praten over welke groepen ze op de korrel gaan nemen, zal moeten blijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl