Een op de drie Nederlanders is mantelzorger
NOS Nieuws

Aantal mantelzorgers neemt toe, net als de frustraties

Ruim vier miljoen mensen gaven in 2014 mantelzorg, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat komt neer op een op de drie volwassen Nederlanders.

Het aantal mantelzorgers is daarmee gestegen: in 2008 gaven nog 3,5 miljoen mensen mantelzorg. Deze groep hielp iemand uit de naaste omgeving die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke, psychische of verstandelijke beperkingen.

Schreeuwen

Een op de drie mantelzorgers zegt wel eens zijn geduld te verliezen. Een tiende van de mantelzorgers zegt dat ze dan wel eens schreeuwen tegen degene die ze verzorgen of de persoon ruw behandelen. Het komt vaker voor als de mantelzorger het gevoel heeft dat er niemand anders beschikbaar is om de zorg te verlenen.

Het onderzoek van het SCP is gebaseerd op ruim 7000 enquêtes onder mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg.

Meestal vrouwen

Mantelzorg bestaat bijvoorbeeld uit helpen bij het huishouden, wassen en aankleden, vervoer, klusjes of gezelschap bieden. Naar schatting 610.000 mensen hielpen langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week. Mantelzorgers zijn in de meeste gevallen vrouw (58 procent). Mannen die mantelzorg doen, helpen relatief vaak hun eigen partner.

Bijna een miljoen mensen deden vrijwilligerswerk in de zorg. Volgens het SCP komt mantelzorg vaak naast een betaalde baan voor. 80 procent van de mantelzorgers combineert de hulp met betaald werk.

Hulp vragen

Mezzo, de vereniging voor mantelzorgers, zegt dat het rapport het belang van ondersteuning voor mantelzorgers onderstreept. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, zouden zij volgens Mezzo vaker hulp moeten inroepen. Nu durft een op de drie mantelzorgers familie of vrienden niet om steun te vragen, of wil de mantelzorger geen hulp accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl