NOS Nieuws

Rechter Tunesië legt homo's drie jaar cel op

Een Tunesische rechtbank heeft zes studenten veroordeeld tot drie jaar cel omdat ze homo zijn. De rechter in de stad Kairouan koos voor de maximale straf voor de overtreding van het verbod op seks tussen mannen.

Het gerechtelijke oordeel wordt fel bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland. Amnesty International spreekt van "een diepgewortelde, door de staat ondersteunde discriminatie van homo's".

Buren

De zes werden begin deze maand opgepakt, nadat de politie de woning was binnengevallen waar ze op dat moment verbleven. Buren zouden de politie hebben gewaarschuwd.

In de cel moesten ze toestaan hoe agenten hen anaal onderzochten, zegt hun advocaat.

Nadat ze hun straf hebben uitgezeten, mogen ze nog vijf jaar lang geen voet zetten in Kairouan. De stad is een bedevaartplaats voor moslims.

Voorbeeldland

Na een vorig incident met de berechting van een homo, drong de toenmalige minister van Justitie van Tunesië aan op het schrappen van het wetsartikel dat homoseks strafbaar stelt. De bewindsman werd een maand later weggestuurd.

Tunesië wordt nogal eens aangehaald als voorbeeldland dat na de Arabische Lente een nieuwe democratie wist te realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl