Angela Merkel tijdens CDU-congres ANP

Angela Merkel heeft vandaag misschien wel haar belangrijkste speech als bondskanselier van Duitsland gehouden, zegt Hanco Jurgens van het Duitsland Instituut in het NOS Radio 1 Journaal. Tijdens het partijcongres van de CDU zei ze dat haar land de vluchtelingenstroom gaat terugdringen.

Daarmee kwam Merkel haar critici tegemoet, maar tegelijkertijd blijft ze heel standvastig, zegt Jurgens. "Ze verdedigde haar eerdere uitspraak 'wir schaffen das' (we regelen het), door die uitspraak te herhalen." 

Verkiezingen van 2017

Dat is volgens Jurgens typerend voor de CDU-leider. "Ze heeft een langetermijnvisie en verbindt met deze toespraak haar lot aan de vluchtelingencrisis. Uiteindelijk wil ze bij de verkiezingen van 2017 zeggen: 'Zie je wel, we hebben het geregeld'."

Merkel maakte haar speech vandaag zelf historisch door haar eigen politiek in één zin te vergelijken met die van Konrad Adenauer en Helmut Kohl, vervolgt Jurgens. "Haar vluchtelingenbeleid is ook een principiële kwestie voor Merkel. Ze voert een ander beleid dan haar partij voorstaat."

Steun voor Merkel

Uit peilingen blijkt dat de steun voor Merkel nog steeds heel groot is, zegt Jurgens. "Haar beleid is niet altijd even populair, maar de persoon Merkel heeft wel heel veel krediet." 

Dat komt door hoe ze met de Oekraïne-crisis en kredietcrisis is omgegaan. Jurgens: "Duitsland is internationaal een groot speler geworden en dat is dankzij Merkel."

Met de steun die Merkel tijdens het congres kreeg, kan ze door met haar beleid. "Dit heeft haar positie ongetwijfeld sterker gemaakt", zegt Jurgens. "Al hangt haar toekomst wel af van wat er gaat gebeuren in Duitsland. Als er grote problemen ontstaan bij de asielzoekerscentra of aanslagen worden gepleegd, kan de steun voor Merkel weer minder worden."

STER reclame