ANP

Zorgverzekeraars blijken de klant over de telefoon nogal eens foute informatie te verstrekken over hun polissen. Gemiddeld een op de vijf vragen wordt fout of onvoldoende beantwoord, zegt de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa), die toezicht houdt op zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

De NZa liet een onderzoeksbureau 1500 telefoongesprekken voeren met verschillende zorgverzekeraars, waarbij de onderzoekers zich voordeden als gewone consumenten met vragen over de polis. Vooral in de laatste weken van het jaar zijn veel mensen op zoek naar informatie om te beslissen of ze van zorgverzekeraar zullen veranderen of niet.    

Kleintjes beter

Gemiddeld genomen verstrekten de kleinere zorgverzekeraars betere informatie dan de grote maatschappijen. Zorg en Zekerheid en Friesland Zorgverzekeraars kwamen er het best vanaf; zij beantwoordden 90 procent van de vragen correct. 

De laagst scorende zorgverzekeraars, onder wie Achmea, VGZ, Menzis, CZ en ASR, beantwoordden een op de vier à vijf vragen fout of onvolledig. Daarbij ging het vaak om vragen over wijzigingen in de polisvoorwaarden, over de vergoeding van lopende ziekenhuisbehandelingen en over de kosten van huisartszorg. 

Foute informatie kan ertoe leiden dat klanten straks voor onverwachte kosten komen te staan, waarschuwt de De Nederlandse Zorg Autoriteit.  

De toezichthouder zegt 'passende maatregelen' te hebben genomen en verwacht dat de verzekeraars nu betere informatie gaan geven. 

STER reclame