Het nieuwe gebouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Klebsiella-besmetting in ziekenhuis Den Bosch

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is vorige week dinsdag bij acht patiënten een multiresistente darmbacterie aangetroffen. De Klebsiella-bacterie werd gevonden op twee verpleegafdelingen chirurgie, waar in totaal 58 mensen liggen.

Op de twee afdelingen liggen mensen die erg verzwakt zijn na een operatie, schrijft Omroep Brabant. Het ziekenhuis uit Den Bosch heeft een opnamestop ingevoerd op de afdelingen.

Eerste patiënt

De bacterie heeft zowel een ESBL-enzym als een NDM-enzym bij zich. Die maken de bacterie voor vrijwel elk type antibiotica ongevoelig. Bacteriën met NDM komen in Nederland nauwelijks voor.

Patiënten die zo'n Klebsiella met NDM bij zich hebben, zijn bijna altijd kort tevoren in een buitenlands ziekenhuis geweest of op reis in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië.

De eerste patiënt met de bacterie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is niet recent naar het buitenland of in een buitenlands ziekenhuis geweest. Het is nog onduidelijk hoe de patiënt de bacterie dan wel heeft opgelopen.

Meer gevallen

In het Amphia Ziekenhuis in Breda is bij een patiënt ook zo'n Klebsiella pneumoniae gevonden met het enzym NDM. Het gaat om een patiënt die vanuit een verpleeghuis naar het Amphia kwam en die niet onlangs naar het buitenland is geweest.

Eerder dit jaar werd in het UMCG in Groningen een Klebsiella met NDM gevonden bij een patiënt die eveneens uit het verpleeghuis kwam en niet recent in het buitenland was geweest. Die patiënt had de bacterie opgelopen in het verpleeghuis. Hoe de bacterie daar terecht is gekomen, is onduidelijk.

Op zich ongevaarlijk

De darmbacterie Klebsiella is nauwelijks met antibiotica te bestrijden. Als een gezond iemand de bacterie bij zich draagt heeft dat geen gevolgen, maar ernstig verzwakte mensen kunnen er wel heel ziek van worden.

In Nederland komt de multiresistente Klebsiella-bacterie weinig voor. Volgens het ziekenhuis zijn de Inspectie voor de Volksgezondheid en de GGD op de hoogte gebracht van de besmetting.

Advertentie via Ster.nl