ANP

Het is goed dat er een proef komt met het betalen van collegegeld per vak, vindt de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De universiteiten hebben nog wel een aantal vragen en willen dat goed gekeken wordt naar negatieve effecten.

PvdA en VVD willen dat het goedkoper wordt om een studie over een langere tijd uit te smeren en de studie te combineren met andere activiteiten. Volgend studiejaar doen de HvA en de UvA daarmee een proef.

VSNU-voorzitter Karl Dittrich is benieuwd naar de effecten van het plan. "De initiatiefnemers richten zich heel sterk op mensen die bewust weten wat ze naast hun studie willen doen, zoals een bestuursjaar of ondernemerschap. Bij die groep kan ik me voorstellen dat flexibiliteit een plus is." 

Dittrich is wel bezorgd dat ook minder ambitieuze studenten gebruikmaken van zo'n regeling. "Het moet geen vluchtroute worden voor studenten die denken: ik heb niet zo'n zin dit jaar, laat ik maar wat langzamer studeren." Hij vindt het een goed idee om duidelijke voorwaarden te stellen als studenten per vak willen betalen.

Grote ingreep

Dittrich vindt het voorstel een grote verandering in het onderwijssysteem. "Als je het voor alle studies en voor iedereen wil invoeren, moet je komen met een ander bekostigingsstelsel. Dat zijn majeure ingrepen."

Volgens Dittrich heeft een vergelijkbare stelselwijziging in Vlaanderen niet alleen tot voordelen geleid. "Daar neemt de studietijd toe. Dat kan een positieve individuele beslissing zijn, maar soms ook zeker niet." Hij wil dat ook de effecten in België goed worden bestudeerd.

STER reclame