ANP
NOS Nieuws

Meer dan helft wintersporters onvoorbereid op vakantie

De meeste Nederlandse wintersporters bereiden zich niet fysiek voor op hun skivakantie. Hoewel 84 procent van de ski- of snowboardliefhebbers weet dat je daarmee blessures kunt voorkomen, gaat 53 procent er op geen enkele manier voor in training.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Voor het onderzoek werden 1155 wintersporters ondervraagd.

Niet nodig

Jaarlijks keren honderden wintersporters terug met een botbreuk of andere blessure. De meeste wintersporters die zich niet voorbereiden, zeggen dat een specifieke fysieke voorbereiding voor hen niet nodig is. Onder jongeren is het percentage dat onvoorbereid op de ski's stapt het hoogst: 59.

Om skiërs te doordringen van het belang van een goede voorbereiding lanceert Zilveren Kruis voor dit wintersportseizoen een Ski APK. Daarmee kunnen vakantiegangers online hun fitheid testen voordat ze de sneeuw ingaan.

De verzekeraar adviseert wintersporters onder meer om in aanloop naar de vakantie wat vaker de trap te nemen in plaats van de lift en veel te drinken om het vochtpeil te verhogen. Eenmaal op vakantie kunnen skiërs beter lopend naar de piste gaan dan met de skibus, om zo de spieren wat op te warmen.

Veel wintersporters gaan na een reis van 10 uur meteen de piste op, terwijl uitrusten heel belangrijk is.

Ski-instructrice Lisette Untied

Skileraren in de wintersportgebieden herkennen de geluiden over onvoorbereide skiërs. "We zitten nu nog voor de kerstvakantie, dus nu zijn er nog zeer fanatieke skiërs en die zijn doorgaans in goede conditie", zegt ski-instructeur Lisette Untied vanuit Oostenrijk. "Maar straks in de kerstvakantie komen de minder goed voorbereide Nederlanders op de piste."

Veel skitoeristen onderschatten de impact van de heenreis. "Na een autorit van 10 uur gaan ze vaak gelijk de piste op, terwijl het heel belangrijk is om eerst goed uit te rusten", zegt Untied.

Volgens de skilerares zijn specifieke spieroefeningen vooraf niet noodzakelijk, maar is het wel belangrijker om de conditie op peil te hebben. "Je hoeft niet per se elke dag squats te doen voor je op wintersport gaat. Regelmatig sporten, zoals hardlopen of voetballen, zorgt ervoor dat je een goede basisconditie krijgt en dat is meestal al voldoende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl