Tafel Studio Voetbal 13 december 2015
NOS Voetbal

'Succes PSV geen toeval, Ajax mist creativiteit'

In een tijd van crisis in het Nederlandse voetbal liet PSV afgelopen dinsdag weer eens het licht schijnen. Al valt er nog wel wat aan te merken, zo blijkt aan tafel bij Studio Voetbal. De gasten analyseren verder onder meer het optreden van Ajax en de positie van Louis van Gaal bij Manchester United.

"We moeten ons niet blindstaren op de prestatie van PSV", aldus Adriaanse. "Het is prima voor PSV en voor het Nederlandse voetbal, maar het was een dubbeltje op zijn kant. We hebben niet na negen jaar opeens weer een topploeg."

De selectie van PSV is ingericht om internationaal te presteren. Niet alleen met Guardado en Moreno, maar ook met Pröpper, Bruma en De Jong

Sjoerd Mossou

Pierre van Hooijdonk zegt: "Het voetbal was niet fantastisch. Wat is het perspectief?" Adriaanse: "Als Willems en Lestienne terugkomen, is PSV sterker."

Volgens AD-journalist Sjoerd Mossou had PSV wat geluk met de loting, maar heeft PSV ook verstandig ingekocht. "Dit is geen toeval. De selectie van PSV is ingericht om internationaal te presteren. Niet alleen met Guardado en Moreno, maar ook met Pröpper, Bruma en De Jong, spelers die er klaar voor waren."

"Ajax speelt al heel lang met jongens van 20, 21 jaar", vervolgt Mossou. "Je moet durven investeren in echt goede spelers." ​

'Succes PSV geen toeval'

Manchester United moest PSV voorlaten in de Champions League en daarmee werd de druk op coach Louis van Gaal vergroot. Zaterdag kwam daar een nieuwe klap bij door een 2-1 nederlaag tegen Bournemouth.

Volgens Adriaanse motiveert de kritiek Van Gaal. "Die maakt hem sterker." Adriaanse ziet wel een andere Van Gaal dan vroeger. "Zijn filosofie is veranderd. In de jaren negentig stond hij voor aanvallend, aantrekkelijk voetbal. Nu gaat hij uit van de nul. Daar heeft hij niet de spelers voor. Die had hij kunnen kopen."

Manchester United is een gemiddeld elftal in de Premier League. Ze staan nog redelijk hoog, maar spelen niet beter dan de nummer tien

Pierre van Hooijdonk

"Manchester United is een gemiddeld elftal in de Premier League", aldus Van Hooijdonk. "Ze staan nog redelijk hoog, maar spelen niet beter dan de nummer tien."

Volgens Mossou is Van Gaal "geen goede aankoper" en dat moet je wel zijn in Engeland. "Dat past niet bij Louis." Adriaanse: "Hij is beter in het beter maken van spelers die nog niet zo bekend zijn."

'Van Gaal is geen goede aankoper'

Bij koploper Ajax heerst na de 1-0 nederlaag tegen FC Utrecht geen sportieve crisis, maar zorgwekkend was het spel in de Domstad wel. Coach Frank de Boer had een verdediger minder en een middenvelder meer opgesteld, omdat Utrecht toch maar met twee aanvallers speelt. De tactiek leverde weinig op.

"Absurd dat Ajax zich aanpast", aldus Jan Mulder. "Heel opmerkelijk", aldus Adriaanse. "Ajax domineerde niet en miste creativiteit." Van Hooijdonk staat hem bij: "Niemand kwam zijn man voorbij."

Ayoub is creatief, kan een man uitspelen, heeft overzicht, is brutaal

Co Adriaanse

Volgens Adriaanse heeft FC Utrecht met matchwinner Yassin Ayoub wel zo'n creatieveling in huis. "Hij kan een man uitspelen, heeft overzicht, is brutaal. Hij staat eigenlijk nog iets te ver van de aanvaller, maar in dit systeem kan dat niet anders."

Ayoub vertegenwoordigt met onder anderen Nacer Barazite, Robbin Ruiter, Sébastien Haller, Bart Ramselaar en Timo Letschert het kapitaal op het veld bij Utrecht. Die spelers kunnen volgens Adriaanse wat opleveren.

Wat dat betreft ziet de toekomst van Utrecht er goed uit, maar het gedrag van een deel van de aanhang is een punt van zorg. Eigenaar Frans van Seumeren schaamt zich volgens de voormalig adviseur van de club voor een deel van de aanhang. "Als dat zo blijft, haalt hij zijn handen van de club af", aldus Adriaanse.

Aanpassing Ajax 'absurd' en 'opmerkelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl