Pier Vellinga

Hoogleraar klimaatverandering: anders denken over voedsel

Het internationaal klimaatakkoord dat gisteren in Parijs is gepresenteerd, is een historisch akkoord, maar er moet nog veel gebeuren om de opwarming van de aarde te beperken. Vooral de manier waarop we tegen voedsel aankijken, moet veranderen. Dat zei klimaatdeskundige Pier Vellinga van de Wageningen Universiteit tegen Omroep Gelderland.

In het akkoord hebben 195 landen afgesproken dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet blijven. Nooit eerder waren zoveel landen het eens over de aanpak van klimaatproblemen. Vellinga spreekt van een "Hercules-klus" om alle landen op één lijn te krijgen.

Voedselvoorziening

De klimaatdeskundige vindt dat er nog veel moet gebeuren om de klimaatverandering aan te pakken. "We krijgen een paar hele lastige dingen als het gaat om voedsel en boeren. Daar komen ook veel broeikasgassen bij vrij en daar hoor je nu niet zo veel over. Dat is de volgende stap: Hoe krijgen we ook ons voedselsysteem klimaatneutraal."

Volgens Vellinga moeten we daarvoor radicaal anders gaan denken over voedsel: "We komen er nu achter dat wat gezond is voor ons -dat wil zeggen minder dierlijke eiwitten, minder melk, minder vlees, minder kaas- ook veel gezonder is voor onze planeet."

'Vooral gemengde bedrijven'

De hoogleraar adviseert boeren om over te schakelen naar natuurlijke en biologische landbouw Ook zouden boeren volgens hem moeten kiezen voor een gemengd bedrijf. "Als je land te vaak ploegt, komt er ook te veel CO2 uit. Dus je moet terug naar een gemengd bedrijf, met dieren en granen en maïs."

Zo'n systeem vraagt volgens Vellinga om goed opgeleide boeren. "Je moet een hele slimme boer zijn, wil je dat allemaal kunnen en doen. We moeten daarom ook de opleidingen veranderen. Er is nog heel veel te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl