NOS Nieuws

Wereldwijde wapenverkoop daalt opnieuw

De wereldwijde wapenverkoop is voor het vierde jaar op rij licht gedaald. Gezamenlijk hebben de wapenfabrikanten ruim 365 miljard euro omgezet in 2014, anderhalf procent minder dan het jaar ervoor. Vooral West-Europese en Noord-Amerikaanse fabrikanten deden het slechter. De West-Europese wapenverkoop liep 7,4 procent terug.

In sommige landen was juist sprake van groei, zoals in Rusland, Duitsland en Zwitserland, blijkt uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), dat het Duitse persbureau DPA heeft ingezien en vanavond naar buiten wordt gebracht.

Rusland

Russische wapenconcerns hebben vorig jaar gezamenlijk bijna de helft meer omzet gedraaid dan in 2013. Zij profiteren van hogere nationale uitgaven aan Defensie en een grotere vraag uit het buitenland, zegt Sipri-onderzoeker Siemon Wezeman.

In de wereldwijde top honderd van grootste wapenfabrikanten steeg het Russische aantal van negen naar elf. Rusland was daarmee goed voor een marktaandeel van meer dan 10 procent van de wereldwijde wapenhandel.

Lockhead Martin

De Amerikaanse wapenconcerns domineren de top 100-lijst opnieuw met de meeste wapenbedrijven, 38 in totaal. Zeven daarvan staan in de top tien. Aan kop gaat wederom Lockhead Martin, fabrikant van onder meer de Joint Strike Fighter, met een omzet van ruim 37 miljard dollar. Daarna volgen Boeing en het Britse BAE Systems.

Gegevens van Chinese bedrijven zijn niet meegenomen omdat die niet compleet zijn. Vorig jaar was de wereldwijde wapenomzet met 2 procent gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl