NOS Nieuws

Spectaculaire juwelenroof amateuristischer dan gedacht

  • AFP
    De dieven boorden door 50 centimeter aan beton
  • AFP
    73 bankkluisjes werden opgebroken
  • AFP
    Ze maakten, cash, goud en juwelen buit
  • AFP
    De daders waren verkleed als medewerkers van een gasbedrijf

De spectaculaire roof tijdens het afgelopen Paasweekend was een stuk minder professioneel dan in eerste instantie werd gedacht. De Londense politie had het aanvankelijk over een kraak die niet had misstaan in de film Ocean's Eleven, maar bij de rechtszaak blijken de daders bejaarde amateurs die veel fouten maakten.

De bende wist zich op Goede Vrijdag toegang te verschaffen tot een ondergrondse kluis door een gat te boren in een muur van 50 centimeter dik. Omdat ze in het Paasweekend werkten, werd de roof pas op dinsdag ontdekt.

De daders haalden 73 kluisjes leeg en maakten zo bijna 20 miljoen euro aan goud, juwelen en cash buit. Volgens de aanklagers was het de grootste bankroof ooit in Groot-Brittannië.

YouTube

Hoewel het dus een geraffineerde inbraak leek, werd een maand later al een groep verdachten opgepakt. Vier van hen hebben schuld bekend, onder wie twee mannen van boven de 65. Vier anderen staan momenteel terecht.

Rechercheurs ontdekten al snel dat het om amateurs ging, die de plannen voor de roof in de kroeg hadden doorgenomen. Ze hadden via YouTube geleerd hoe ze de boor moesten gebruiken en bij een van hen werd het boek Forensic Science for Dummies aangetroffen.

Handdoek in de ring

De inbraak verliep weinig glamoureus: het brein Brian Reader kwam met de bus naar het bankgebouw en gebruikte zijn seniorenpas voor korting. Een 67-jarige handlanger moest bij het nachtelijke boren enkele keren insuline spuiten vanwege zijn suikerziekte. Een ander bleek bij zijn arrestatie incontinent en plaste in zijn broek.

Toen het gat uiteindelijk bleek uit te komen bij een stalen plaat, gooide Reader de handdoek in de ring. Zijn kompanen lieten zich echter niet uit het veld slaan en huurden apparaten waarmee ze zich toegang konden verschaffen tot de kluis. Bij het huren gaven ze een valse naam op, maar wel hun echte adres.

Graf

De buit werd uiteindelijk gedeeltelijk verstopt bij het graf van de schoonvader van een van de daders. Ze wilden wachten tot de ophef voorbij was en dan alles verkopen als aanvulling op hun pensioen.

Twee derde van de buit werd niet teruggevonden. Ook is de man die de bende toegang gaf tot het gebouw naast de bank, bekend onder de naam Basil, nog altijd voortvluchtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl