Vrouw brengt haar stem uit AP

Zeker vier Saudische vrouwen hebben gemeenteraadszetels gewonnen bij de historische stembusgang van gisteren. Bij die verkiezingen mochten voor het eerst vrouwen stemmen en zich kandidaat stellen. Het tellen van de stemmen is nog in volle gang. 

Salma bint Hizab al-Oteibi won in de plaats Madrakah, in de buurt van de voor moslims heilige stad Mekka. Ze had het bij de verkiezingen opgenomen tegen zeven mannen en twee andere vrouwen.

Ook in Tabouk komt een vrouw in het gemeentebestuur, en in Ihsaa zijn twee vrouwelijke kandidaten gekozen. In totaal hadden 978 vrouwen zich kandidaat gesteld voor een zetel, samen met 6000 mannelijke kandidaten.

Tot dusver werden vrouwen in het streng-islamitische land buiten de politiek gehouden. De in januari overleden koning Abdullah besloot daarin verandering aan te brengen. 

Lage opkomst

Er hadden zich zo'n 1,3 miljoen mannen en 130.000 vrouwen geregistreerd om te stemmen. Volgens de nieuwszender Al-Jazeera bleef de opkomst hangen rond 25 procent. 

Het was pas de derde keer dat er verkiezingen werden gehouden in Saudi-Arabië, een land dat geregeerd wordt door de machtige koninklijke familie. 

De invloed van gemeenteraadsleden is beperkt, ze mogen zich bezighouden met kleine plaatselijke problemen zoals het onderhoud van straten en parken en het ophalen van huisvuil. 

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt morgen verwacht.

Op campagne met vrouwelijke kandidaat in Saudi-Arabië

STER reclame