De zwaar beschadigde kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz
NOS Nieuws

AzG: dodental in ziekenhuis Kunduz hoger dan gedacht

Het dodental van het Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan is hoger dan tot nu toe werd gedacht. Het officiële dodental stond op dertig, maar de organisatie stelt in een verklaring dat er zeker 42 mensen om het leven zijn gekomen.

Onder de doden zijn 14 medewerkers van Artsen zonder Grenzen, 24 patiënten en 4 familieleden van patiënten. Het bombardement was in oktober. Het precieze aantal slachtoffers is nu pas achterhaald omdat veel dossiers in het ziekenhuis verwoest waren.

De afgelopen tijd zijn er nog nieuwe menselijke resten gevonden in het verwoeste ziekenhuis. Ook is een aantal gewonden dat naar andere ziekenhuizen is gebracht aan zijn verwondingen overleden.

Amerikaans bombardement op AzG-kliniek was vergissing

De Amerikaanse luchtaanval begin oktober was volgens een onderzoeksrapport van het Amerikaanse leger een vergissing. In eerste instantie werd gemeld dat er terroristen in het ziekenhuis zaten ten tijde van het bombardement.

Volgens Artsen zonder Grenzen wijst de reeks fouten die de Amerikanen maakten voordat ze het ziekenhuis onder vuur namen erop dat het Amerikaanse leger erg nalatig is geweest. De organisatie riep eerder op tot een nieuw onafhankelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl