D66-leider Pechtold en CDA-leider Buma in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Fractievoorzitters: respect voor terecht besluit Van Miltenburg

CDA-leider Buma respecteert de "persoonlijke afweging en beslissing" van Kamervoorzitter Van Miltenburg om af te treden. Maar Buma wijst er meteen op dat Van Miltenburg wat hem betreft "slechts een marginale rol" speelt in de kwestie van de Teevendeal.

Van Miltenburg trad vanmiddag terug als Kamervoorzitter omdat zij mogelijk verkeerd is omgegaan met een klokkenluidersbrief waar belangrijke informatie over de Teevendeal in stond. Het origineel van de brief is verdwenen en een kopie werd door Van Miltenburg vernietigd.

Onjuist

Buma vindt dat de rol van de (voormalige) bewindspersonen Opstelten, Teeven en Van der Steur en die van premier Rutte belangrijker is. Mogelijk hebben zij informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. "Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet", zegt Buma.

D66-leider Pechtold vindt net als Buma dat het kabinet het meest heeft uit te leggen. Al vindt hij dat Van Miltenburg een te milde conclusie trekt over haar eigen functioneren. "Het is begrijpelijk en terecht dat zij haar verantwoordelijkheid neemt, al is het teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen over de klokkenluidersbrief nog steeds 'zorgvuldig' noemt".

SP-leider Roemer sluit zich hierbij aan. De fractievoorzitters van de oppositie staken afgelopen week niet onder stoelen of banken dat zij vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid en onpartijdigheid van Van Miltenburg.

Pijnlijk

Ook de eigen partij van Van Miltenburg, de VVD, heeft respect voor haar besluit. Partijleider Rutte: "Een moeilijk besluit dat ik alleen maar kan respecteren. Anouchka van Miltenburg heeft het Kamervoorzitterschap steeds met volle inzet en veel enthousiasme ingevuld. Ik wens haar alle goeds toe voor de toekomst."

VVD-fractievoorzitter Zijlstra: "Ongetwijfeld is dit voor haar persoonlijk een moeilijke en pijnlijke beslissing geweest." Van Miltenburg wordt weer 'gewoon' Kamerlid. "Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie”, zegt Zijlstra.

De rechtsstaat

ChristenUnie-leider Segers dankt Van Miltenburg voor het werk dat zij de afgelopen drie jaar voor het parlement verzette. Hij noemt het een pijnlijk besluit en een persoonlijk drama, maar vindt niet dat Van Miltenburg een hoofdrol heeft in de kwestie van de Teevendeal.

"Het debat van aanstaande woensdag zal wat de ChristenUnie-fractie betreft ook niet gaan over het optreden van de Kamervoorzitter", zegt Segers, "maar over de vraag of de Kamer juist is geïnformeerd en of de hoofdrolspelers de rechtsstaat iedere keer adequaat hebben gediend".

Woensdag is het debat tussen Kamer en kabinet over de Teevendeal. Dinsdag zou er ook een gesprek met Van Miltenburg in de Tweede Kamer zijn. Segers vindt het jammer dat ze is vertrokken voordat ze verantwoording heeft afgelegd in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl