Anouchka van Miltenburg
NOS Nieuws

Van Miltenburg weg: 'discussie rond mij doet ambt geweld aan'

Kamervoorzitter Van Miltenburg stapt per direct op als voorzitter. Dat heeft ze gezegd in een korte verklaring in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Ze doet dat vanwege de Teevendeal.

"Ik vind dat ik zorgvuldig heb gehandeld maar wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie. De harde woorden van de commissie-Oosting en de voortgaande discussie omtrent mijn persoon doen het ambt van voorzitter te veel geweld aan" aldus Van Miltenburg.

Verklaring van Anouchka van Miltenburg

Van Miltenburg lag onder vuur vanwege haar rol in de Teevendeal. Gisteren kreeg ze 37 schriftelijke vragen van haar collega's over de kwestie. De vragen waren zeer kritisch en bedoeld om te kunnen beoordelen of Van Miltenburg betrouwbaar en als onpartijdige Kamervoorzitter heeft gehandeld.

Dinsdag zou ze door de Kamer aan de tand worden gevoeld. Vandaag leek het erop dat ook de steun binnen haar eigen partij was afgebrokkeld.

Brief

De Kamerleden wilden onder meer van Van Miltenburg weten waarom zij een kopie van een klokkenluidersbrief niet aan de onderzoekscommissie van de Teevendeal heeft gegeven. In de brief stonden het bedrag van de Teevendeal van 4,7 miljoen gulden en details over de overboeking. Dat was precies de informatie waar de commissie naar op zoek was. Van Miltenburg vernietigde de kopie.

Van Miltenburg blijft wel aan als Kamerlid voor de VVD. Ze zei trots te zijn op het parlement en noemde het een "voorrecht en een eer dat ik drie jaar lang voorzitter van de Tweede Kamer heb mogen zijn. Ik houd van dit parlement, dat krachtig, zelfbewust en effectief opereert, dat eerlijk en open discussieert, dat echt een afspiegeling is van alle meningen in de samenleving."

De taken van Van Miltenburg worden voorlopig waargenomen door Khadija Arib van de PvdA.

'Haar vertrek was onvermijdelijk geworden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl