1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Chileense oud-militair bekent op de radio 18 executies

De Chileense politie heeft een 62-jarige oud-militair opgepakt op verdenking van moord. De man is gevonden nadat hij op de radio had verteld over achttien executies die hij uitvoerde tijdens de dictatuur van generaal Pinochet.

Woensdag belde de man, die zichzelf 'Alberto' noemde, naar een populair Chileens radioprogramma. Hij vertelde dat hij zelfmoord wilde plegen.

Na een kort gesprek over een stukgelopen relatie begint de man over zijn betrokkenheid bij executies van tegenstanders van Pinochet, die tussen 1973 en 1990 aan de macht was.

We bliezen de lichamen op met dynamiet.

'Alberto'

De presentator van Chacotero Sentimental wordt steeds stiller als de man vertelt over de eerste keer dat hij iemand vermoordde. "Ik huilde, maar de luitenant zei dat ik een goede soldaat was, een brave soldaat."

"Pow, pow", schreeuwt de beller vervolgens. En dan: "De tweede keer vond ik het leuk. Toen genoot ik ervan."

Wat volgt is een gesprek van twintig minuten, waarin 'Alberto' vertelt dat hij betrokken was bij achttien executies. Ook vertelt hij wat er is gebeurd met de lichamen, een vraag waarmee veel nabestaanden de afgelopen decennia hebben geworsteld. "We bliezen de lichamen op met dynamiet. Er was niets van hen over, niet eens hun schaduw."

De beller gaf zijn echte naam niet, maar de politie heeft hem gisteren opgespoord en gearresteerd. Het gaat om de 62-jarige Guillermo Reyes Rammsy. Hij wordt officieel beschuldigd van de moord op twee leden van de Socialistische Partij die in 1973 werden gearresteerd. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Chileense mensenrechtenorganisaties zijn blij met de arrestatie en hopen dat er nu meer duidelijkheid komt over het lot van de vele verdwenen tegenstanders van het Pinochet-regime. Naar schatting werden tijdens de militaire dictatuur zo'n 40.000 mensen opgepakt en gemarteld. Ruim 3000 mensen werden vermoord. Zo'n 1200 lichamen zijn nog altijd niet gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl