Belgische politie mag niet meer vragen of iemand gedronken heeft

ANP

Belgische agenten moeten tijdens verkeerscontroles op zoek naar een nieuwe openingsvraag. "Hebt u iets gedronken?" mag niet meer gesteld worden voordat iemand op zijn rechten is gewezen. Dat leren agenten in opleiding, meldt VTM Nieuws.

"Van de wet mogen we geen richting aangevende vragen stellen als mensen hun rechten nog niet hebben ontvangen", zegt een politiewoordvoerder tegen VTM.

Een vraag als "bent u dronken?" zou gezien kunnen worden als eerste verhoor. Voordat dat begint, moet iemand eerst worden gewezen op zijn recht om te zwijgen en om een advocaat in de arm te nemen. Volgens VTM proberen advocaten beschonken automobilisten bij wie de juiste procedure niet is gevolgd, vrij te pleiten. Sinds 2012 hebben verdachten in de Belgische wet meer rechten.

Nederland

De Politieacademie in Nederland laat weten dat hier geen strikte instructies gelden: “We moedigen agenten juist aan om te vragen of iemand heeft gedronken. Vervolgens is het aan henzelf om de inschatting te maken of diegene dan moet blazen. We zien geen juridische belemmeringen.” 

STER Reclame