Samuel L. Jackson speelt een hoofdrol in Tarantino's Hateful Eight The Hateful Eight

Er is een stormloop ontstaan op de kaartjes voor de 70-millimeterversie van The Hateful Eight, de nieuwe film van Quentin TarantinoDe website van filminstituut Eye in Amsterdam was vanmiddag uren slecht bereikbaar. 

Eye is de enige bioscoop in de Benelux waar de nieuwe film op 70mm-formaat wordt vertoond, een formaat dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt. "Wij zijn een van de weinige locaties in Europa die films nog kunnen vertonen op filmrollen. Tegenwoordig wordt alles digitaal afgespeeld", vertelt Marnix van Wijk van Eye. 

Een aantal regisseurs filmt nog op deze old-school manier, zoals Woody Allen en Christopher Nolan.

Marnix van Wijk, woordvoerder Eye

70 millimeter staat voor de breedte van de filmrol. "Voor de digitalisering werden alle films op filmrollen vertoond. Dat zorgde in de bioscoop voor dat gezellige geluid als je een film afspeelde. Nu worden in alle bioscopen films digitaal vertoond met beamers." 

Eye heeft nog een 70mm-projector waarmee de film kan worden afgespeeld, als enige in Europa. Voor de nieuwe Tarantino heeft het filminstituut speciale lenzen aangeschaft. "Dat was nodig om de film optimaal op deze traditionele manier te vertonen." 

Ook is het scherm aangepast en op maximale grootte gebracht. "We doen dit voor de echte filmliefhebber die het verschil ziet met de digitale versie."  

Celluloid

Tarantino heeft de film op 70mm gedraaid. "Bijna alle filmmakers draaien tegenwoordig digitaal. Een aantal regisseurs filmt nog op deze old-school manier, zoals Woody Allen en Christopher Nolan. Het zijn regisseurs die nog veel waarde hechten aan het behouden van celluloid." 

In de Verenigde Staten heeft de regisseur speciaal voor de film zo'n honderd 70mm-projectoren laten herstellen die werkeloos in het depots stonden, en in bioscopen geïnstalleerd. De eerste twee weken is daar alleen de 70mm-versie te zien.

The Hateful Eight gaat over zeven gevaarlijke premiejagers en hun gevangene, enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog in het winterse Wyoming. Door een sneeuwstorm raken ze verwijderd van hun route en komen ze vast te zitten in een afgelegen plaatsje. De hoofdrollen zijn voor een aantal van Tarantino's favoriete acteurs: Samuel L. Jackson, Kurt Russel en Bruce Dern.  

De film is vanaf 7 januari te zien. 

STER reclame