NOS NieuwsAangepast

Rutte wekt suggestie van grotere tegenprestatie bij Teevendeal

Premier Rutte suggereert dat de tegenprestatie van drugscrimineel Cees H. in de Teevendeal misschien wel groter was dan tot nu toe wordt aangenomen. Hij houdt het daardoor voor mogelijk dat het toch een goede deal was.

"Ik weet niet of de heer Oosting in vertrouwen de tegenprestatie heeft gehoord", zegt Rutte. "Om conclusies te kunnen trekken moet je wel de tegenprestatie kennen". Wat die tegenprestatie is of was zegt Rutte niet te weten.

Slechte deal

De onderzoekscommissie-Oosting naar de Teevendeal oordeelde dat toenmalig officier van justitie Teeven een slechte deal had gesloten, omdat drugscrimineel Cees H. 4,7 miljoen gulden mocht houden en daar geen belasting over hoefde te betalen.

Wat Cees H. in ruil daarvoor moest doen is nooit bekendgemaakt. De advocaat van Cees H. heeft steeds ontkend dat H. in ruil daarvoor informatie over andere criminelen heeft gegeven.

Operatie

Rutte blijft erbij dat hij de Kamer geen onjuiste informatie heeft gegeven over de hoogte van het bedrag dat met de deal was gemoeid. Maar de premier geeft toe dat er ook zaken verkeerd zijn gegaan en dat daarom oud-minister Opstelten en oud-staatssecretaris Teeven zijn afgetreden.

"Alle goede processtappen zijn genomen. Maar het is wel een kwestie van 'operatie geslaagd, patiënt overleden'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl