EPA
NOS NieuwsAangepast

Terreuraanslag bij Spaanse ambassade in Kabul

In het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul is een aanslag gepleegd dicht bij de Spaanse ambassade. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Onder de doden is een Spaanse politieman, zegt premier Rajoy. De aanslag is opgeëist door de Taliban. Op videobeelden is te zien hoe personeel van de ambassade zich in veiligheid brengt en slachtoffers naar ambulances worden gebracht.

Rond 18.00 uur plaatselijke tijd ontplofte een bom die verborgen was in een auto die dicht bij de Spaanse ambassade geparkeerd stond. Over wat er daarna gebeurde bestaat veel onduidelijkheid.

Ten minste drie gewapende terroristen zouden een guesthouse zijn binnengedrongen. Volgens sommige berichten hoort dat bij de ambassade, volgens anderen niet. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde in eerste instantie dat de aanval tegen de ambassade was gericht, premier Rajoy ontkende dat later.

Gedood

Afghaanse media zeggen dat twee terroristen zijn doodgeschoten en een derde gewond is geraakt. Ook zeven burgers raakten gewond. Veiligheidstroepen onderzoeken of er nog terroristen zijn die zich schuilhouden.

De Spaanse ambassade staat net buiten de 'groene zone', een zwaar bewaakte wijk waar met veel diplomatieke posten waar ook veel hooggeplaatste Afghanen wonen.

Eerder deze week vielen elf Talibanstrijders de zwaarbeveiligde luchthaven van Kandahar aan. Daarbij kwamen 61 mensen om het leven, onder wie de terroristen zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl