Bromfietsen stoten veel fijn stof uit, meer dan een vrachtwagen of auto.
NOS Nieuws

Flinke daling uitstoot fijnstof en stikstofdioxide

De afgelopen 5 jaar zijn in Nederland de concentraties van fijnstof en stikstofdioxide met bijna 20 procent gedaald. Beide stoffen zijn volgens het RIVM schadelijk voor de volksgezondheid en daarom is de afname goed nieuws. Het instituut verwacht dat de komende jaren de concentratie van stikstofdioxide verder afneemt, terwijl de concentratie van fijnstof gelijk zal blijven.

In het grootste deel van Nederland liggen volgens het RIVM de concentraties van beide stoffen onder de Europese normen. In alle Nederlandse gemeenten zijn metingen gedaan en bij 20 van deze gemeenten werd de norm voor fijnstof overschreden.

Normen

In 2011 hadden alle gemeenten al onder maximale concentratie fijnstof moeten zitten, en daardoor voldoet Nederland op dit moment nog niet aan de norm. Naar verwachting zal Nederland dit jaar daar wel aan voldoen.

Stikstofdioxide komt met name in stedelijke gebieden en op plekken met veel verkeer in hoge concentraties voor. De concentratie fijnstof is vaak nog hoog in gebieden met een intensieve veehouderij of industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl