NOS Nieuws

Vluchtelingen warm onthaald in Canada

Canadese premier ontvangt Syrische vluchtelingen

Op het vliegveld in Toronto zijn 163 vluchtelingen uit Syrië warm onthaald door de premier van Canada en andere politici. De vluchtelingen kwamen aan met een militaire vlucht. Canada wil voor het einde van februari 25.000 mensen op deze manier laten overkomen.

De liberale partij van premier Justin Trudeau behaalde in oktober een absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen. Trudeau beloofde toen dat zijn regering meer vluchtelingen zou opnemen dan de conservatieven die tot dan toe regeerden en ook veel sneller.

Winterjassen

Trudeau werd op het vliegveld onder anderen vergezeld door enkele ministers, de burgemeester van Toronto en de premier van de provincie Ontario. De meeste vluchtelingen die gisteravond aankwamen, gaan in Toronto wonen.

Trudeau ving de eerste twee families op en gaf alle gezinsleden een winterjas. "Ze stappen het vliegtuig uit als vluchtelingen", zei Trudeau, "maar ze verlaten het vliegveld als permanente inwoner van Canada".

"Dit kunnen we doen in dit land, want een Canadees wordt niet gedefinieerd door zijn huidskleur, zijn taal, religie of achtergrond. Maar door dezelfde normen en waarden, ambities, hoop en dromen die niet alleen Canadezen maar mensen over de hele wereld met elkaar delen."

Canadezen die de Syriërs welkom wilden heten, mochten niet in de aankomsthal komen, omdat dat misschien te overweldigend zou zijn voor de vluchtelingen. Dat weerhield een aantal mensen er niet van om naar het vliegveld te gaan.

Een man had een bord bij zich met daarop de tekst: 'Welkom in Canada'. "Ook al zullen de vluchtelingen dit bord niet zien, de positieve woorden zullen niet onopgemerkt blijven", zei hij tegen het Canadese CBC News. "Ik wist wel dat ze zouden aankomen in een hal waar het publiek niet mag komen, en dat begrijp ik ook, maar ik ben toch gekomen om onze welwillendheid te tonen."

Cadeaus

Veel mensen hadden cadeaus meegenomen, zoals eten, speelgoed, mutsen en wanten. Die zullen bij de 'nieuwe Canadezen' terechtkomen, zo hebben de autoriteiten van het vliegveld beloofd.

Morgen komt er een tweede regeringsvlucht met Syrische vluchtelingen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl