De leden van de Noord-Koreaanse girlband Moranbong in legeruniform EPA

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn favoriete girlband naar China gestuurd om de diplomatieke banden aan te halen. De vrouwelijke popsterren van de band Moranbong moeten op hun eerste bezoek aan Peking reclame maken voor het Noord-Koreaanse regime.

Moranbong werd in 2012 gevormd door Kim Jong-un, die een aantal muzikanten koos uit het favoriete orkest van zijn vader. De band maakt vrolijke popliedjes die doorspekt zijn met propaganda. De sterren bezingen regelmatig de "zoete glimlach" en het "warme hart" van de dictator van Noord-Korea.

Het repertoire van Moranbong bestaat uit nummers als Mijn land is het beste en We denken aan de Maarschalk (Mr. Kim). Bij vorige optredens speelde de girlband ook een aantal westerse liedjes. Zo kwam er een nummer voorbij uit de Amerikaanse film Rocky.

In Peking geven de vrouwelijke muzikanten een aantal optredens achter gesloten deuren. Alleen leden van de Chinese Communistische Partij kunnen de sterren van Moranbong komen bekijken.

China is van oudsher een belangrijke bondgenoot van Noord-Korea. De diplomatieke relaties waren bekoeld nadat Kim Jong-un in 2013 voor de derde keer een kernproef had uitgevoerd. Dat kwam hem op kritiek te staan vanuit Peking. 

STER reclame