Spelers kruipen in de huid van een vluchteling Maurice Vos/ RTV Drenthe

Wat maakt een asielzoeker mee die op de vlucht is? Voor welke keuzes komt hij te staan? Vluchtelingenwerk Noord-Nederland heeft een nieuw bordspel ontwikkeld, Fort Europa. Een spelletje om vluchtelingen beter te begrijpen.

Op uitnodiging van het Centrum voor Beeldende Kunst in Assen kroop een tiental deelnemers donderdagavond in de huid van een vluchteling. Spelenderwijs leerden zij waar een vluchteling tegenaan loopt, wat nodig is om succesvol het eigen land te verlaten en de keuzes die hij moet maken om te komen in het land van bestemming.

Goede redenen

"Fort Europa is een spel waarbij de spelers informatie krijgen over wat vluchten inhoudt. Mensen vluchten niet zomaar, daar hebben ze vaak een goede reden voor", zegt Monique Berends van Vluchtelingenwerk Noord-Nederland tegen RTV Drenthe

Istahil Adulahi is een van de deelnemers die het spel hebben gespeeld. Zij vluchtte ruim 20 jaar geleden van Somalië naar Nederland. "Ik vind het wel grappig om er zo aan terug te denken. Goh, heb ik dat echt meegemaakt?"

Mensensmokkelaars

Volgens Abulahi is het spel realistisch. "Ik heb ook te maken gehad met mensensmokkelaars. Ik had geen idee waar ik naar toe ging en moest die mensen blind vertrouwen."

Verschillende afdelingen van Vluchtelingenwerk Nederland hebben het spel in huis. Verenigingen en scholen kunnen het spel aanvragen en het samen met een begeleider van Vluchtelingenwerk spelen.

STER reclame