De helft van de meisjes die nu ter wereld komen, wordt naar verwachting 100 jaar
NOS Nieuws

Tachtigers profiteren maximaal van goede zorg

Nederlanders blijven maar ouder worden; de levensverwachting bij de geboorte is inmiddels 83,3 jaar voor vrouwen en 79,9 jaar voor mannen. Voor een deel heeft dat te maken met het feit dat de babysterfte inmiddels niet meer hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Maar het nieuwste SCP-rapport over 'de sociale staat' van het land laat zien dat ook de levensverwachting van 80-plussers opvallend snel stijgt.

In de jaren 80 en 90 was er sprake van stagnatie op dit punt, maar rond 2002 begon de sterfte onder ouderen aan beroerte, longontsteking en dementie te dalen. Volgens het SCP is het waarschijnlijk dat de recente stijging van de levensverwachting is toe te schrijven aan de goede resultaten op het gebied van "sterfte die met goede zorg vermijdbaar is". Er overlijden vooral veel minder mensen aan hart- en vaatziekten, onder meer dankzij de grote schaal waarop preventieve medicijnen worden geslikt.

Honderd jaar

De verwachting is dat deze trend doorzet. Baby's die vandaag worden geboren, worden waarschijnlijk zelfs weer ouder dan de volwassenen van nu. Het SCP verwijst daarbij naar onderzoek dat suggereert dat de helft van de meisjes die nu ter wereld komen, naar verwachting 100 jaar wordt.

Dat betekent overigens allerminst dat al die mensen hun hele leven in goede gezondheid doorbrengen. Op dit moment mogen mannen bij de start van hun leven rekenen op 64,6 gezonde jaren en vrouwen op 63,5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl