Nederlandse versie van Correspondents' Dinner

President Obama tijdens het Correspondents' Dinner van 2014 AFP

Er komt in Nederland, in navolging van de VS, een Correspondents' Dinner. Het zal plaatsvinden op 10 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam. 

Initiatiefnemer is presentator Twan Huys, die in 2011 premier Rutte te gast had in zijn programma College Tour. Huys daagde de premier toen uit om te verschijnen in een Nederlandse pendant van het roemruchte evenement, dat in Washington geldt als een hoogtepunt in het parlementaire jaar. Rutte zei toe, maar door allerlei omstandigheden is het nu pas gelukt om afspraken te maken. Het wordt georganiseerd door de redactie van College Tour en de NTR.

Comedy

Bij het Amerikaanse Correspondents' Dinner is het zien en gezien worden. Het bestaat al negentig jaar en de kaarten, die 250 dollar per stuk kosten, zijn altijd uitverkocht. 

Belangrijke politici, kranten, tv-programma's en uitgeverijen hebben er hun eigen tafel, liefst met zo opvallend mogelijke gasten. De president houdt een vaak hilarische toespraak waarin hij pers, politiek of zichzelf op de hak neemt. Er is altijd een optreden van een stand-upcomedian. In Nederland wordt die rol vervuld door Youp van 't Hek.

STER Reclame