De vier winnaars tijdens de Nobelceremonie AFP

In de Noorse hoofdstad Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan het Tunesische Nationale Dialoogkwartet. In aanwezigheid van koning Harald kregen de afgevaardigden van de vier organisaties waaruit het kwartet bestaat de medaille en oorkonde in handen.

Het kwartet bestaat uit vier organisaties die na de Jasmijnrevolutie in 2011 voorkwamen dat het land afgleed naar een burgeroorlog: een vakbond, een werkgeversorganisatie, een mensenrechtenorganisatie en de orde van advocaten. 

De voorzitter van het Nobelcomité herinnerde eraan dat de Arabische Lente in Tunesië begon. "Als het in elk land zou zijn gegaan zoals in Tunesië, met dialoog, tolerantie en gelijke rechten voor iedereen, waren er nu minder vluchtelingen geweest. Tunesië laat zien dat moslims en seculiere partijen kunnen samenwerken en oplossingen kunnen vinden in het belang van het land."

Het kwartet was bemiddelaar en aanjager van de vreedzame, democratische ontwikkeling.

Nobelcomité

Het kwartet ontstond op het moment dat het ook in Tunesië uit de hand dreigde te lopen. Er waren aanslagen op militairen en mensenrechtenactivisten, de nieuwe regering wilde vrouwenrechten inperken en er kwamen steeds meer demonstraties. Het kwartet stelde toen gesprekken voor aan alle politieke partijen in het land, op basis van gelijkwaardigheid.

Het Nobelcomité noemt het hoopgevend dat de maatschappelijke organisaties de handschoen opnamen toen geweld dreigde. "Het kwartet was bemiddelaar en aanjager van de vreedzame, democratische ontwikkeling. Ze legden de basis voor nationale broederschap in de geest van Alfred Nobel. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere landen."

Nobelprijs voor Tunesisch Dialoogkwartet

Dankzij de gesprekken met het kwartet werd op 26 januari 2014 de nieuwe grondwet zonder problemen aangenomen. Het comité noemt het de meest egalitaire en democratische grondwet in de Arabische wereld. Met name de waarborging van de rechten van de vrouw zou te danken zijn aan het kwartet.

In de acceptatietoespraak, die de drie mannen en een vrouw om en om voorlazen, roemde het kwartet de Tunesiërs die hun eigen persoonlijke belangen ondergeschikt maakten aan het landsbelang.

Sterfdag

De prijs wordt altijd uitgereikt op 10 december, de sterfdag van industrieel Alfred Nobel. Hij bepaalde bij zijn dood in 1896 dat een deel van zijn erfenis moest worden gebruikt voor een prijs voor personen of instellingen die de mensheid tot nut zijn geweest.

De andere Nobelprijzen, voor Literatuur, Medicijnen, Scheikunde, Natuurkunde en Economie, worden later vandaag in de Zweedse hoofdstad Stockholm uitgereikt.

STER reclame