Hubert Möllenkamp eind oktober bij de rechtbank in Amsterdam
NOS Nieuws

2,5 jaar cel voor ex-Rochdale-topman Möllenkamp

Voormalig bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp (66) van woningcorporatie Rochdale moet 2,5 jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Amsterdam is hij onder meer schuldig aan jarenlange omkoping, verduistering, oplichting van zijn werkgever, belastingfraude, meineed en witwassen.

Het motief van Möllenkamp is niet duidelijk geworden. Mogelijk wilde hij de schijn ophouden van een zakelijk en financieel succesvol corporatiebestuur, zegt de rechter. "Möllenkamp wilde ver boven zijn stand leven en vroeg zakenrelaties daarom herhaaldelijk om geld." Ook liet hij privéuitgaven betalen door Rochdale.

Schaamteloos

De rechter rekent hem de "schaamteloze wijze" waarop hij heeft gehandeld zwaar aan. Zijn gedrag had onberispelijk moeten zijn, omdat hij een maatschappelijke voorbeeldfunctie vervulde, maar in plaats daarvan heeft hij misbruik gemaakt van zijn positie als directeur, zegt de rechter. Bovendien heeft Möllenkamp geen enkel schuldbesef getoond.

Möllenkamp en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak.

De uitspraak van de rechter over Hubert Möllenkamp

Het Openbaar Ministerie eiste onlangs drie jaar cel tegen de oud-topman. De bestuurder van de corporatie die sociale huurwoningen beheerde, werd vooral bekend als de topman die op kosten van de zaak rondreed in een Maserati.

De straf viel iets lager uit omdat op bepaalde onderdelen vrijspraak is gegeven. De rechtbank vindt de grote media-aandacht geen reden voor strafverlaging, omdat dat nu eenmaal bij zo’n functie hoort.

Ontsloeg

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009. De Amsterdamse woningcorporatie maakte toen een miljoenenverlies en stond een tijd onder toezicht. Tegen de parlementaire enquêtecommisse Woningcorporaties in 2014 zei Möllenkamp dat hij nooit geld of gunsten heeft aangenomen in ruil voor bevoordeling.

Zijn echtgenote en twee van zijn voormalige zakenpartners hebben ook straffen gekregen, voor respectievelijk fraude en omkoping. Zijn vrouw is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, een zakenpartner tot een maand cel en 240 uur werkstraf, en de andere zakenpartner tot 2 maanden cel en 240 uur werkstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl