Cristina Kirchner na haar speech op de laatste dag als president AFP

Een flinke dosis drama hoort bij de Argentijnse politiek. Maar de problemen rond de beëdiging van de nieuwe president, Mauricio Macri, zijn zelfs voor Argentijnse begrippen opvallend theatraal. Vertrekkend president Cristina Kirchner en haar opvolger kregen slaande ruzie over de overdrachtsceremonie van vandaag.

Kirchner is woedend en weigert Macri de presidentiële sjerp en staf te overhandigen, zoals gebruikelijk is. De linkse Kirchner heeft al laten weten de beëdiging van de centrum-rechtse Macri niet te zullen bijwonen.

Verkiezingen

De ruzie toont nog eens aan hoezeer Argentinië verdeeld is. Macri won de verkiezingen van 22 november met een nipt verschil van nog geen 700.000 stemmen van Daniel Scioli, de kandidaat van Kirchner.

De onderhandelingen over de machtsoverdracht verliepen van begin af aan stroef. Kirchner gebruikte haar laatste weken als president om zo’n 3000 politieke vrienden te benoemen. Ook vaardigde ze talloze decreten uit, tot woede van haar opvolger Macri.

Macri na de verkiezingen op 22 november AFP

Het liep helemaal uit de hand toen de uitgaande president en haar opvolger de details bespraken van de overdrachtsceremonie. Kirchner wilde dat die plaats zou vinden in het Congres, Macri wilde beëdigd worden in het Casa Rosada, het presidentieel paleis.

Ik moest Macri er zelfs aan helpen herinneren dat hij een man is en ik een vrouw en dat hij me niet zo mag behandelen.

Cristina Kirchner via Facebook

Belangrijk onderdeel van de ceremonie is de overhandiging van de presidentiële sjerp en staf. De goudsmid die sinds 1983 voor alle presidenten van Argentinië een unieke staf maakte, zou zelfs zijn bedreigd door de mensen van Kircher. In Argentijnse media vertelde hij dat z’n secretaresse werd gebeld door het presidentieel paleis met het bevel de staf per direct bij hen in te leveren. Als de goudsmid dat weigerde, zou de politie langskomen.

Een telefoongesprek tussen de presidentiële kemphanen moest de boel sussen. Maar het liep uit op een ordinaire scheldpartij, beweerde Cristina Kirchner na afloop op haar Facebookpagina. “Ik moest Macri er zelfs aan helpen herinneren dat hij een man is en ik een vrouw en dat hij me niet zo mag behandelen.” 

Zelf was ze juist heel aardig voor Macri, beweerde ze. Ze zou zelfs gele bloemetjes, de kleur van Macri's partij, hebben geplant in de tuin van het presidentieel paleis. 

Interim-president

Tot grote woede van Kirchner besloot Macri de rechter te vragen wie de invulling van de overdrachtsceremonie bepaalt: de vertrekkende of de nieuwe president?

De rechter oordeelde dat Kirchner president is tot 9 december één minuut voor middernacht. Maar de termijn van de nieuwe president begint pas na de ondertekening van de benodigde documenten, die staat gepland voor het middaguur (16.00 uur Nederlandse tijd). 

Dat betekent dus dat er een gat van enkele uren is tussen de termijnen van de oude en de nieuwe president. Voor die korte periode is er een interim-president aangesteld. De voorzitter van de Senaat, Frederico Pinedo, zal dan de taak van president van Argentinië vervullen.

En dus krijgt Macri de presidentiële sjerp en de veelbesproken staf vanmiddag uit handen van Pinedo. Cristina Kirchner en haar partijgenoten zullen daar niet bij aanwezig zijn.

Twitteraccount

De hele affaire lijkt een voorbode van wat Argentinië te wachten staat. De vertrekkende peronisten van Kirchner zijn niet van plan om het de nieuwe president gemakkelijk te maken. Kirchner weigert zelfs het Twitteraccount van het presidentieel paleis, @CasaRosadaAR, aan Macri over te dragen.

Misschien hoopt ze stiekem het account over vier jaar, na de volgende presidentsverkiezingen, weer te kunnen gebruiken.   

STER reclame