.
NOS Nieuws

Julius Caesar leverde veldslag bij Oss

Archeologen zeggen het definitieve bewijs gevonden te hebben dat Julius Caesar in het huidige Nederland heeft rondgelopen. Zij hebben de locatie vastgesteld van een veldslag in 55 voor Christus waarbij Caesar twee Germaanse stammen versloeg. Die vond plaats bij het huidige dorpje Kessel in de gemeente Oss.

Volgens archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam is dit de eerste keer dat er aanwezigheid van Caesar in Nederland daadwerkelijk is aangetoond. Tot nu toe was de plek van de veldslag, die door Caesar zelf is beschreven in Boek IV van zijn De Bello Gallico, onbekend.

De archeologen gebruikten historische, archeologische en geochemische gegevens om tot hun ontdekking te komen. In de bodem bij Kessel zijn onder meer grote aantallen skeletresten, zwaarden, speerpunten en een helm gevonden.

Genocide

De twee Germaanse stammen kwamen uit een gebied ten oosten van de Rijn en vroegen expliciet om asiel bij Caesar. Caesar ging niet op dat verzoek in. Zijn troepen slachtten vervolgens de twee stammen af in een actie die volgens de wetenschappers tegenwoordig als genocide zou worden betiteld.

Volgens de archeologen is dit nu ook de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl