Het uitpakken van de Triceratopsbotten bij Naturalis
NOS Nieuws

Skeletten dinosaurus Triceratops straks weer compleet

Het was een unieke opgraving, in september in de Verenigde Staten. Een expeditieteam van het Leidse museum Naturalis haalde in de staat Wyoming maar liefst vijf skeletten van de 66 miljoen jaar oude dinosoort Triceratops naar boven. Vandaag worden deze botten voor het eerst getoond in Naturalis in Leiden. Dit gebeurt bij het uitpakken en schoonmaken van de botten.

De onderzoekers verwijderen het gips waarin de botten zijn verpakt. Daarna worden de botten één voor één schoongemaakt. Ieder zandkorreltje wordt verwijderd met een soort tandartsgereedschap. De beenderen worden geprepareerd en verstevigd om uiteindelijk als compleet skelet in het museum terecht te komen. Dit precisiewerk gaat waarschijnlijk jaren duren. De ontbrekende delen worden uiteindelijk met een 3D-printer gemaakt.

Weinig vlees

De Triceratops is met zijn twee grote hoorns en kam op zijn kop een van de bekendste dinosauriërs. "De schedels van deze soort komen we vaker tegen", zegt expeditieleider en paleontoloog Anne Schulp in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar zat weinig vlees aan en daarom liet de Tyrannosaurus Rex ze liggen. De rest van het skelet werd wel door de T. Rex opgevreten. Tot dusver waren er daardoor slechts twee skeletten van de Tricerops bekend die voor meer dan de helft compleet waren."

De botten uit deze vondst vormen bij elkaar vijf skeletten, van zowel jonge als oudere dieren. De vondst betekent dus veel voor het onderzoek naar de Triceratops, één van de laatste dinosaurussoorten.

De kans is groot dat er nog veel meer beenderen van de Triceratops worden gevonden. In de zomer gaat het expeditieteam terug om verder te graven in het gebied in Wyoming.

Vanaf 19 december kan iedereen die het Leidse museum bezoekt, komen kijken bij de werkzaamheden van de onderzoekers. In het museum is een Dinolab ingericht, waar vanaf eind 2016 ook de Tyrannosaurus Rex te zien zal zijn. Deze werd in 2013 gevonden door het expeditieteam. De onderzoekers hopen in 2018 in ieder geval met één skelet klaar te zijn. Dan zijn de T. Rex en zijn belangrijkste prooi weer samen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl