Nieuwe aanpak huiselijk geweld schiet tekort

Kindermishandeling Nieuwsuur

De Inspectie Jeugdzorg heeft kritiek op Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. De inspectie heeft rapporten uitgebracht over tien van de 26 vestigingen en concludeert dat het toezicht op de veiligheid tekortschiet, meldt nrc.next

Op 1 januari 2015 gingen het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld op in Veilig Thuis. Dat meldpunt brengt meldingen in kaart en bepaalt of er hulp moet worden geboden. 

Wachtlijsten

Het duurt in de praktijk vaak maanden voor die hulp wordt geboden, concludeert de inspectie. Veilig Thuis weet vaak niet hoe het gesteld is met de veiligheid van de kinderen die op de wachtlijsten staan. Zo is er in Groningen zelfs geen contact met het gezin of met de melders.

Vertrouwensartsen van Veilig Thuis moeten dag en nacht beschikbaar zijn om de meldingen te beoordelen. In verschillende regio's bleken zij echter alleen op kantooruren te werken. 

Kees Paling van de Inspectie Jeugdzorg wil niet reageren voor het eindrapport klaar is dat begin januari wordt verwacht. Wel zegt hij dat een aantal zaken uit de rapporten die tot nu toe gepubliceerd zijn ernstig genoeg zijn om direct mee aan de slag te moeten.

Vertrouwensarts

Hella Kluck, een woordvoerder van Veilig Thuis, bevestigt dat de Inspectie op bezoek is geweest, maar wil ook eerst de uitkomst van het hele onderzoek afwachten voor ze een reactie geeft.

Kluck zegt wel bepaalde punten van kritiek te herkennen. "Zo is de vertrouwensarts bijvoorbeeld minder vaak aanwezig dan we zouden willen."

STER Reclame