NOS Nieuws

'Geluk met zwart randje' voor Syrische vluchtelingen in Nederland

Op speciale uitnodiging van Nederland zijn vandaag vijftig Syrische vluchtelingen op Schiphol aangekomen. Ze zijn zogeheten 'zeer kwetsbare vluchtelingen', een groep van wereldwijd zo’n 1,2 miljoen mensen die volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR extra bescherming nodig hebben.

Nederland laat ieder jaar vijfhonderd van hen overkomen, maar dat is volgens de UNHCR veel te weinig. Diaa en Zainab en hun drie kinderen zijn vijf van hen.

Uitzwaaien

Correspondent Sander van Hoorn heeft Diaa en Zainab in een vluchtelingenkamp in Libanon leren kennen. Vandaag zwaaide hij hen uit op het vliegveld van Beiroet.

Van Hoorn noemt het een kwestie van "geluk met een zwart randje" dat Diaa en Zainab als schrijnend geval zijn aangemerkt en dus niet een van de gevaarlijke vluchtroutes naar het veilige Europa hoeven te nemen. Hun dochtertje is bij een chemische aanval gewond geraakt en heeft sindsdien granaatscherven in haar buik. Diaa zelf is in een Syrische gevangenis gemarteld.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Terwijl ze steeds meer vrienden en familieleden het vluchtelingenkamp zagen verlaten die op eigen houtje de reis naar Europa ondernamen, moesten Diaa en Zainab zes maanden wachten tot de dag van vertrek naar Nederland was aangebroken. Intussen leerden ze alvast wat Nederlands.

In Nederland is het veilig: 95 procent veilig.

Syrische vluchteling Diaa over Nederland

Diaa verheugt zich op een betere toekomst: "We zijn blij dat we naar Nederland gaan want het is daar veilig: 95 procent veilig. Ik ga alles vergeten. Al het slechte van de laatste vijf jaar is nu verdwenen. Ik ga een nieuw leven opbouwen in een nieuwe wereld. Ik wil alles vergeten."

'Ik ga een nieuw leven opbouwen in een nieuwe wereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl