AFP
NOS Nieuws

Duitsland meldt miljoenste asielaanvraag

Dit jaar zijn er zeker een miljoen vluchtelingen naar Duitsland gekomen. De grens van een miljoen asielverzoeken is vanochtend even voor 12.00 uur bereikt, melden Duitse media.

Het aantal overstijgt eerdere prognoses. Begin dit jaar werd nog uitgegaan van 300.000 vluchtelingen. Later werd dat bijgesteld naar 800.000. Nieuwe prognoses worden niet meer gemaakt, omdat dat volgens de autoriteiten geen zin heeft.

Alleen al vorige maand zouden er meer dan 200.000 nieuwe asielverzoeken zijn gedaan. Toen stond de teller aan het eind van de maand op 965.000 in totaal. Het aantal nieuwkomers loopt in de laatste weken voor het einde van het jaar iets terug met de winter op komst.

Zootje

Er is veel kritiek op de cijfers en mensen betwijfelen of er inderdaad een miljoen asielverzoeken zijn gedaan, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. De vluchtelingenadministratie in Duitsland is volgens hem "een behoorlijk zootje", doordat er niet in de hele procedure met computers wordt gewerkt. De papieren dossiers van asielzoekers zijn soms lastig te vinden.

Volgens sommigen betekent de rommelige administratie dat asielzoekers dubbel zijn geteld. Maar anderen wijzen er juist op dat er veel vluchtelingen illegaal de grens over zijn gestoken en dat het werkelijke aantal daardoor hoger ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl