Het vonnis van Mata Hari: mort Omrop Fryslan / Karin Bies

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft het originele document gekregen van het doodvonnis van Mata Hari. Een particulier die anoniem wil blijven heeft het geschonken, schrijft Omrop Fryslan.

Het is het originele Franse gerechtsdocument, met als titel Bulletin nr. 1. Er staat in beschreven op grond waarvan Mata Hari schuldig wordt bevonden aan spionage. Daaronder staat haar straf: Mort - de doodstraf.

Veilig stellen

De particulier heeft het document gekocht op een veiling, met als doel om het in het Fries Museum veilig te stellen. Vanaf vandaag is het te zien in de permanente tentoonstelling over Mata Hari.

Bulletin nr. 1 was bestemd voor het centrale strafregister van het Franse ministerie van Justitie. Over de vraag of ze ook echt schuldig was, wordt nog altijd getwist. Volgend jaar, honderd jaar na haar dood, gaan de militaire archieven in Parijs open en wordt mogelijk meer duidelijk.

Vuurpeloton

Mata Hari was de artiestennaam van de Friese danseres Margaretha Zelle. Ze had tijdens de Eerste Wereldoorlog relaties met hoge militairen in Duitsland en Frankrijk. In 1917 werd ze in Parijs gearresteerd op verdenking van spionage voor Duitsland. Nog hetzelfde jaar werd ze ter dood veroordeeld en voor het vuurpeloton gebracht. 

STER reclame