Een smartwatch van Vtech / YouTube

Vtech, het Chinese speelgoed- en gadgetbedrijf dat in november werd gehackt, weet nog altijd niet precies hoe groot de schade is. Dat zegt de topman van het bedrijf, Allan Wong, in gesprek met The Wall Street Journal.

Wong noemt de aanval "geavanceerd en goed georganiseerd". Wie de aanval heeft uitgevoerd is voor Vtech nog altijd onduidelijk. Vtech heeft een beveiligingsbedrijf ingehuurd om de hack te onderzoeken en meteen de veiligheid te verbeteren. 

Dat was volgens experts nodig, de servers van Vtech zouden onvoldoende zijn beschermd. Zo werd gebruikgemaakt van een afgeschreven methode om gebruikerswachtwoorden te beveiligen.

De getroffen diensten zijn nog altijd offline. Het duurt mogelijk nog weken voordat die weer draaien.

Gegevens van miljoenen kinderen en ouders

Bij de hack werden gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen en ruim 100.000 ouders gestolen. Bij kinderen ging het om naam, geslacht en leeftijd. Bij de ouders ging het om meer informatie, zoals het adres. Wereldwijd zijn van 6,4 miljoen kinderen en 4,9 miljoen ouders gegevens gestolen.

Vtech ontdekte de aanval niet zelf. De hacker die claimt verantwoordelijk te zijn, deelde informatie met techsite Motherboard, die hierover publiceerdeVolgens de hacker bewaarde Vtech ook voor 190 GB aan foto's van kinderen en ouders, evenals chat- en audioberichten. Dat heeft Vtech nog altijd niet bevestigd.

STER reclame