NOS Nieuws

'Overheid moet meer kwetsbare vluchtelingen opvangen'

Een Syrisch gezin komt vandaag vanuit Libanon naar Nederland. Het gezin maakt deel uit van een groep vluchtelingen die in aanmerking komt voor het hervestigingsprogramma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"Het zijn de meest kwetsbare vluchtelingen" zegt UNHCR-woordvoerder Femke Joordens. Het gaat om vluchtelingen die niet kunnen blijven in het land waar ze opgevangen worden, zoals alleenstaande moeders, minderjarige kinderen, ouderen of mensen die acuut gezondheidszorg nodig hebben, die daar niet geregeld kan worden. De UNHCR zegt dat het wereldwijd om zo'n 1,2 miljoen mensen gaat.

De UNHCR identificeert de vluchtelingen die in aanmerking komen voor hervestiging en draagt ze voor bij de landen die plaatsen beschikbaar stellen. De landen zelf bepalen uiteindelijk wie er aanspraak maakt op een hervestigingsplek. Nederland nodigt op deze manier ieder jaar 500 vluchtelingen uit.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn er te weinig herhuisvestingsplaatsen

Wereldwijd doen er ongeveer dertig landen mee aan het hervestigingsprogramma van de UNHCR. Bij elkaar zijn er op dit moment circa 70.000 plaatsen beschikbaar en dat is dus bij lange na niet genoeg, zegt Joordens. "Het is een lastig proces. De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest van mensen die in aanmerking komen voor hervestiging, maar er zijn te weinig vestigingsplekken."

De UNHCR pleit er daarom voor dat er meer vluchtelingen uitgenodigd moeten worden door onder meer de Nederlandse overheid. "Het zou veel meer moeten zijn."

De consequentie is dat mensen soms jaren moeten wachten tot ze wel ergens anders heen kunnen, zegt ze. "Of mensen wagen uiteindelijk toch zelf de oversteek over de Middellandse Zee om zo naar Europa te vluchten. Of ze blijven in het land waar ze nu opgevangen worden, zoals de buurlanden van Syrië, waar al meer dan vier miljoen vluchtelingen zitten."

Er zijn grote financiële problemen. Het geld is op.

Femke Joordens, UNHCR

De situatie in die landen noemt ze schrijnend. "Er zijn grote financiële problemen. Het geld is op. Het conflict duurt ondertussen al bijna vijf jaar. Je ziet dat veel vluchtelingen geen spaargeld meer hebben en dat hun bezittingen verkocht zijn. Die zitten daar maar te wachten op een oplossing die niet komt."

Maar toch is ook de situatie van de vluchtelingen die wel uitgenodigd worden niet alleen rooskleurig, zegt Joordens. "Aan de ene kant zijn het de gelukkigen die niet zelf de oversteek hebben moeten wagen. Maar het zijn ook de meest kwetsbaren die de hervestiging echt nodig hebben. En ze hebben daar ook iedereen achter moeten laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl