Mumba in 2011 onder een koude douche ANP

In Artis is de Aziatische olifant Mumba (4) onverwacht gestorven. Vanochtend ontdekten de verzorgers van de olifanten in de Amsterdamse dierentuin dat Mumba niet fit was. Ze wilde weinig eten en liet haar kop hangen.

Een arts bereidde een narcose voor om nader onderzoek te doen, maar in de tussentijd ging de gezondheid van Mumba hard achteruit. Ze ging meerdere keren liggen en na de derde keer kwam ze niet meer overeind. 

Herpesvirus

Het is niet duidelijk waar Mumba aan is gestorven. Mogelijk leed ze aan EEHV, een variant van het herpesvirus dat alleen bij olifanten voorkomt. Voor zover bekend zijn alle Aziatische olifanten dragers van dit virus, maar is het vooral voor olifanten van 2 tot 3 jaar gevaarlijk. De ziekte kan heel snel toeslaan en er is geen goede behandeling voor.

Het kadaver blijft in de olifantenstal liggen, zodat de andere drie olifanten in Artis afscheid kunnen nemen van Mumba. Dat proces is voor olifanten erg belangrijk. Mumba was de jongste olifant in de kudde. Ze werd geboren op 18 juni 2011.

STER reclame