DWDD
NOS Nieuws

Amsterdam wil toerist door fietsjungle loodsen met komisch filmpje

De film Bike Instructor, die vanmiddag in première is gegaan, moet ervoor zorgen dat de fietsende toerist in Amsterdam voortaan goed voorbereid de weg op gaat. In de komische instructiefilm van de gemeente geeft presentator Maxim Hartman instructies hoe je je als fietser in Amsterdam moet gedragen.

Belangrijkste lessen

Hartman neemt de toerist mee door de fietsjungle van Amsterdam. Tijdens zijn fietstocht staat hij stil bij de belangrijkste basisregels. Het naleven ervan moet ervoor zorgen dat het fietsen voor iedereen plezierig en leuk blijft.

Een fout van toeristen waar veel Amsterdammers zich enorm aan ergeren, is het zomaar stoppen op het fietspad, bijvoorbeeld om een foto te maken van een mooi uitzicht. In het filmpje is te zien wat voor gevaarlijke situatie dit kan opleveren. Stoppen voor het zebrapad moet dan weer wel, zo brengt Hartman ze bij.

Volgens Hartman is het ook belangrijk om niet stoned of dronken op de fiets te stappen, om richting aan te geven bij het afslaan en om niet te telefoneren op de fiets.

Tien fietslessen van de gemeente Amsterdam

Het gevaarlijkst voor fietsende toeristen zijn misschien wel de Amsterdamse tramrails. "You have to cross the tramrails, because if you don't, you'll get stuck in the rail and you yourself will become a tram!", vertelt Hartman in zijn beste Engels.

Naast Hartman is ook burgemeester Eberhard van der Laan kort te zien in de video. Hij heet de toeristen welkom in zijn stad. "Happy cycling is safe cycling", sluit hij zijn boodschap af.

Maxim Hartman en de Amsterdamse burgemeester over veilig fietsen

De combinatie van fietsende Amsterdammers en fietsende toeristen, zorgt niet alleen voor ergernissen, maar ook voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Tussen 2008 en 2014 steeg het aantal toeristen in de stad met 51 procent. Het totale aantal fietsers steeg met 11 procent. Met die drukte op de fietspaden lijkt het dus niet overbodig om de regels eens op te frissen.

Dit ludieke filmpje is niet dé oplossing om gevaarlijke situaties te voorkomen, maar één van de maatregelen die de gemeente neemt. Er worden bijvoorbeeld ook slecht zichtbare paaltjes van fietspaden verwijderd.

Hand in eigen boezem

De video is dus bedoeld voor toeristen, maar Amsterdammers zelf kunnen er volgens de gemeente ook nog wel iets van opsteken. Zij houden er vaak hun eigen regels op na, waardoor ook de wandelende toerist nogal eens in gevaar komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl